Рекордна заплена српских цариника: 1,1 тона марихуане на Градини

У непосредној близини излаза граничног прелаза Градина спречен је покушај кријумчарења импозантне количине марихуане, тешке око 1,1 тону. Поменута количина дроге највећа је количина икада заплењена у једном маху на нашим граничним прелазима, каже се у саопштењу Управе Царина. Акција је успешно окончана захваљујући сарадњи МУП-а, Управе царина и Безбедносно-информативне агенције. Поред ове заплене, ухапшена је петочлану организована криминална група.

Због постојање основа сумње да су извршили кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела и неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога ухапшени су З. Р. (1985) из Бачке Тополе, Н.М. (1992) из Ловћенца, М.Т. (1980) из Врбаса, као и Н.Г. (1991) и Д.Д. (1988), обоје из Београда.

Дрога је откривена када су царински службеници Одељења за сузбијање кријумчарења – Одсека Ниш у дубинској контроли на око 100 метара од граничног прелаза Градина на паркингу Мотела „КИНГ“ започели контролу два камиона са полуприколицама домаћих регистарских ознака.

Тактика кријумчара била је да причекају на паркингу због појачане контроле која се спроводи услед перманентног уништавања локатора. То им међутим није пошло за руком, јер су их цариници уочили и прегледали мимо граничног прелаза. Током контроле примећено је да су приколице преграђене и да се у дуплој прегради са њихове предње стране налазе торбе пуне марихуане.

Контрола је настављена по налогу вишег јавног тужиоца из Пирота у специјалном објекту за контролу камиона (Ц7) у царинској испостави Терминал – Градина од стране припадника СБПОК из Београда и том приликом је потврђена сумња цариника да се у камионима крије товар дроге.

У камиону новосадских регистарских ознака, домаћег превозника откривено је 25 црних путних торби у којима је у самољепљивој провидној фолији било спаковано укупно 704 пакета опојне дроге марихуана, укупне тежине 804,85 килограма. У другом камиону новосадских регистарских ознака такође се налазио товар од 56 пакета марихуане тежак око 300 килограма.

У наставку акције у Врању ухапшени Д.Д. и З.Р. код којег је пронађено и 12.000 евра, а који се терети да је организатор ове криминалне групе. Ухапшени се сумњиче да су у дужем временском периоду вршили кријумчарење марихуане из Републике Србије преко Бугарске у Турску.

Дрогу су набављали на територији Косова и Метохије, док су утовар у возила вршили на југу Србије, скривајући је у прикључним возилима теретних камиона.

Теретна возила за кријумчарење, како се сумња, обезбеђивао је организатор групе З.Р. тако што их је узимао у закуп од транспортних предузећа, а затим је са другим припадницима групе вршио преправке израђујући скривене шупљине за транспорт марихуане. Након утовара, камиони су кретали пут Бугарске и даље ка Турској где је дрога предавана купцима.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени Тужилаштву за организовани криминал.

Извор: Управа Царине, МУП РС

Подели: