Друштво за заштиту и проучавање птица Србије обележава Светски дан врабаца

Врапци су све угроженији у градовима зато су орнитолози одлучили да грађанима у суботу поклањају саднице жбуња, а сада ћете сазнати и зашто.

-Врабац покућар један од симбола Београда и једна од најбројнијих птица у Србији по сведочењима грађана полако нестаје из урбаних средина. Лоша понуда хране, губитак места за гнежђење, па чак и недостатак суве траве од којих врапци свијају гнезда само су неки од проблема са којима се суочавају – каже Алекса Вукићевић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, и саветује да су ови пролећни дани погодни за садњу жбуња које врапцима пружа добро уточиште и заклон.

-Жбуње је за врапце својеврстан дневни боравак током целе године. Ових дана се у жбуњу врапци паре, за неколико месеци у жбуњу ће се социјализовати младе јединке, а када дође зима жбуње ће бити место сталног боравка јата врабаца. Поред социјалног момента, жбуње има и важну безбедоносну улогу за врапце. Kада наиђе опасност у виду мачке врапци заузимају позиције на спољним танким гранама по којима се мачка не би усудила да хода. Уколико опасност вреба са неба у виду копца, врапци брзо улећу у средиште густог жбуна – каже Вукићевић.

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије сваке године 20. марта обележава Светски дан врабаца. Уколико желите да проверите своје знање о врапцима у суботу, 23. марта 2019. од 12 до 15 часова, посетите штанд Друштва на Дорћолском кеју (25. мај) у Београду, и том приликом можете освојити садницу жбуна погодног за врапце.

Поред жбуња врапцима можете помоћи и постављањем кућица за гнежђење, изношењем посуда са свежом водом током врелих летњих дана, а зими можете направити хранилицу у којој ћете својим пернатим комшијама понудити зрневље попут сировог сунцокрета.

Извор: Друштво за заштиту и проучавање птица Србије

Подели: