Свечано отворени „Борини књижевни дани“

У Галерији Народног музеја Врање градоначелник др Слободан Миленковић свечано је отворио манифестацију „Борини књижевни дани“ која се организује по други пут у нашем граду. Прве вечери манифестације одржана је промоција књиге „Заблуда Светог Себастијана“, аутора Владимира Табашевића, који је за овај роман добио НИН-ову награду 2018. године.

Присутнима се најпре обратио директор Библиотеке “Бора Станковић”, Зоран Најдић који је рекао да су Бора и Врање нераскидиво повезани: “Свако ко је поникао у Врању, прошао калдрмом и осетио мирис босиљка може бити поносан што му корени потичу из града, где је рођен велики књижевник Борисав Станковић.”

Градоначелник др Слободан Миленковић отварајући друге по реду „Борине књижевне дане“ рекао је да је књижевност једна од темељних уметности и да је скуп тренутака и осећаја душе. Говорећи о чувеном писцу коме је манифестација посвећена, Бори Станковићу, рекао је да је његов стил оригиналан и јединствен у српској књижевнсти. “Са истанчаним осећајем за исконско осећање од ког душа затрепери, меканим лирским пером, овај писац немогућих љубави наметнуо се као први велики реформатор српске прозе. Творац нове књижевне школе, зачетник симболистичког духа у српској приповеци, Бора је наш град ставио у светску књижевност”, нагласио је Миленковић.

Прве вечери манифестације која траје три дана, публици се преставио Владимир Табашевић, добитник НИН-ове награде 2018. године за дело “Заблуда Светог Себастијана”. Разговор о књизи са њим је водила Јасмина Радојичић, уредница у издавачкој кући “Лагуна”.

 

Подели: