Одата почаст Бори Станковићу

У оквиру „Бориних књижевних дана“ који се по други пут одржавају у нашем граду у организацији локалне самоуправе и Библиотеке „Бора Станковић“, одата је почаст славном врањском писцу крај споменика, посвећеног његовом лику и делу, у Градском парку у Врању.

Цвеће на споменик Бори Станковићу положиле су делегације: Града Врања на челу са градоначелником др Слободаном Миленковићем, Библиотеке “Бора Станковић”, Позоришта “Бора Станковић”, Народног музеја Врање, Гимназије “Бора Станковић”, ОШ “Бора Станковић” у Тибужду као и делегација представника средњих школа са територије Врања.

Присутнима се обратио председник Скупштине града Дејан Тричковић рекавши да наша пажња мора бити усмерена ка очувању најваћег богатства којим смо привилеговани да се поносимо, делима која је стварао, традицијом коју још увек чува његов дом у Баба Златиној улици: “Судбина јунака Бориних дела утемељена на патријархалном геслу ондашњег друштва и саткана од главних особености нашег краја упознала је домаћи и светски аудиторијум са до тада непознатом варошицом. Стога се са пуним правом, данас наш град назива Борино Врање. И јесте Врање Борино и јесте Бора наш, његов живот је живот наших предака, а његова дела једна од највреднијих историјских тековина које имамо. Она су златна нит која нас и даље веже са духом старог Врања у којем су се рађале идеје највећих пишчевих остварења, са огњиштем где је и данас душа прошлих времена и посебности нашег и Бориног завичаја.”

Одавању поште славном писцу, присуствовало је руководство града, представници институција, грађани и ученици.

Подели: