Јачање заштите националних мањина у Србији

У Врању је одржан округли сто на тему ,,Службена употреба језика и писма националних мањина у јединицама локалне самоуправе“, а у оквиру пројекта ,,Јачање заштите националних мањина у Србији“, који финансирају Европска унија и Савет Европе. Поздрављајући присутне учеснике градоначелник Врања др Слободан Миленковић је рекао да социјално укључивање ромске популације, која на територији града Врања, чини око пет одсто од укупног броја становника, није само скуп афирмативних мера, већ и успостављање механизма деловања.

-Осим Канцеларије за заштиту личних и колективних права ромске националне мањине, настојимо да правовременим образовањем и адекватним приступом јачамо положај младих Рома. Као учесници у пројекту ,,Различити, а исти у образовању“ укључили смо све основне и средње школе са циљем да оснажимо ромско становништво – истакао је градоначелник др Миленковић. На скупу је говорио и Иван Бошњак, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе, који је подсетио на предузете активности у циљу унапређења неколико закона.

-Националне мањине укључили смо и у пројекат формирања адресног регистра, и након свих реализованих мера могу рећи да је Србија један од бољих примера у региону, када је реч о јачању заштите националних мањина – нагласио је Бошњак.

Изражавајући задовољство што је први пут у Врању Тобиас Флесенкемпер, шеф канцеларије Савета Европе у Београду напоменуо је да је Србија дала значајан допринос постављеним стандардима.

-Кључно је да јачамо локалне самоуправе, а употреба језика националних мањина је јако битна, како би се развијало друштво. Права једне особе не поништавају права друге, већ се тиме постиже већи степен демократије. Савет Европе настоји да покрене друге пројекте, и то давањем малих грантова – рекао је Флесенкемпер. Говорили су и Ивана Антић, помоћница министра за државну управу и локалну самоуправу, Драгана Вујков, саветница Заштитника грађана и Дејан Ивановић, градски већник.

Подели: