Др Миловановић: Превенција боља од лечења

Светски дан оралног здравља који је обележен крајем марта био је прилика да наши стоматолози упореде Србију са другим европским земљама када је у питању здравље зуба. Тим поводом, гошћа емисије „Удахни здравље“ која се петаком емитује на нашем програму била је др Данка Миловановић, стоматолог, која је поред статистичких података говорила и о превентивним мерама значајним за ову област медицине.

Према њеним речима, статистика показује да се Србија, када је реч о здрављу зуба, налази на доњем делу европске листе. Превентивне мере су јефтиније и боље од лечења.

Ниво здравствене свести у развијеним земљама је на високом нивоу, грађани су добро упознати са могућностима превентивне стоматологије, знају шта могу и треба да добију од државе и лекара и на томе инсистирају, истакла је Миловановић, док је насупрот томе ситуација у Србији другачија.

На кварење зуба, према речима стоматолога, утичу пре свега лоша хигијена, неправилно чување четкице и пропратног прибора као и храна која изазива лепљивост за зубе, растворљивост у устима и која нема довољно хранљивих материја.

Подели: