„Пажљивкова правила“ за безбедност деце у саобраћају

Фото: Врањска плус

„Пажљивкова правила у саобраћају“ назив је интерактивне представе која је у Спортској хали била организована за предшколце као и ученике првог разреда свих градских и приградских основних школа. Организатори догађаја су Савет за безбедност саобраћаја града Врања и Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије.

Петој по реду представи „Пажљивкова правила у саобраћају“ у Врању присуствовало је 800 малишана. Њима су том приликом представљене опасне ситуације на основу којих су видели како треба да се понашају у саобраћају да би били безбедни.

Представа је део кампање „Пажљивко“ у оквиру које се обрађују најзначајније теме за самостално учешће деце у саобраћају као посебно угрожене категорије учесника.

Деца, према речима Радивоја Трифуновића из Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, знају за одређене ризике у саобраћају али због недовољне психо-физичке развијености не могу самостално да учествују и праве грешке. Само њихово неискуство је ограничавајући фактор у доношењу одлука.

Испред локалне самоуправе ученике је поздравио председник Скупштине града Дејан Тричковић и подсетио да је Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије поделила свим првацима букваре, а локални Савет за безбедност саобраћаја дискове са цртаним филмом под називом „Пажљивко“, како би могли увек да се подсете како треба да се понашају у саобраћају.

Овакве едукације организују се једном у школској години и то је довољно, према проценама стручњака, да се покрије комплетна територија Републике Србије.

Подели: