О субвенционисаној набавци пољопривредне опреме и машина

Гост емисије „У центру пажње“ на ТВ Врањска плус био је доктор ветеринарске медицине, специјалиста за заразне болести домаћих животиња и саветодавац за сточарство ПССС Врање Роберт Ширтов, који је говорио о мерама за унапређење млечног говедарства. Посебно се осврнуо на субвенције када су у питању изградња објеката за чување музних крава и набавка опреме и уређаја за примарну сточарску производњу.

Према речима саветодавца за сточарство ПССС Врање Роберта Ширтова, Министарство пољопривреде има добар сет мера за унапређење млечног говедарства, које се односе на изградњу објеката за чување музних крава, као и на доградњу, санацију и адаптацију већ постојећих објеката. Максималан износ субвенције је три и по милиона динара.

Када је у питању набавка живе стоке, ту спадају квалитетне приплодне јунице које морају да имају педигре. Њихова мајка треба да има најмање 5 и по хиљада литара млека у лактацији што се тиче комбинованих раса а 7 и по што се тиче млечне расе.

Ширтов је упозорио фармере да ништа не раде на своју руку и позвао их да искористе могућност да се обрате ПССС и добију бесплатан савет. Он је истакао да је домаће млеко које пијемо здраво, јер се исправност млека и здравственог стања музних крава редовно контролишу.

Подели: