Едукација на тему „Штетност спаљивања биљних остатака“

У оквиру реализације Оперативног плана спровођења превентивних мера заштите од пожара на отвореном простору и шумских пожара, Град Врање у сарадњи са Пољопривредном, саветодавном и стручном службом Врање и Министарством унутрашњих послова – Одељењем за ванредне ситуације у Врању организовао је едукацију пољопривредника на тему „Штетност спаљивања биљних остатака“.

На предавању је било речи о последицама које настају спаљивањем биљних остатака. „Паљењем се убијају сви живи организми земљишта који имају незаменљиву улогу у исхрани биљака и оно нема ниједну корисну сврху, већ само иде на штету пољопривредним произвођачима. Због тога се са становишта струке уместо паљења препоручује заоравање земљишта. Уколико се утврди да је на пољопривредном газдинству вршено спаљивање жетвених остатака, газдинство губи право на подстицајна средства у пољопривреди у периоду од 3 године“, рекла је Нада Лазовић Ђоковић из Пољопривредно саветодавне службе.

Присутнима се обратио и Драган Јанковић из Одељења за ванредне ситуације који је указао на одредбе Закона о заштити од пожара. „Спаљивање стрних усева, смећа и биљних остатака забрањено је Законом о заштити од пожара. Лице које је изазавало пожар дужно је да ватрогасно-спасилачкој јединици надокнади трошкове интервенције. Новчана казна за физичко лице износи 10.000 динара, а за правно од 300.000 до 1.000.000 динара“, истакао је Јанковић. Предавање је одржано у ОШ „20. октобар“ у селу Власе, а у наредном периоду планиран је наставак едукације на ову тему у свим већим сеоским срединама на територији града Врања.

Извор: Сајт Града Врања

Подели: