Данас је Врбица – Лазарева субота

Српска православна црква и њени верници данас славе један од најлепших празника – Лазареву суботу, у народу познат као Врбица.

Фото: Врањска плус

Врбица се обележава уочи празника Цвети, заједно увек падају у шесту недељу Великог поста, посвећенa је успомени на васкрсење Четвородневног Лазара и на улазак Христов у Јерусалим, где су га деца свечано дочекала и поздравила. У хришћанству овај празник има значење победе живота над смрћу, те се на богослужењима данас помињу вољна страдања Христово и васкрснуће Лазарево као јемство за васкрсење свих верника.

Овај празник посвећен је најмлађима. На тај дан мајке свечано обуку своју децу, па чак и ону од неколико месеци, доносе их тако свечано обучене у цркву, купују им звончиће везане на тробојку и стављају око врата, а венчиће на главу. Деца се радују, трче по порти и учествују у опходу око цркве. Младе врбове гранчице се односе кућама и стављају поред иконе и кандила.

Фото: Врањска плус

На дан Лазареве суботе се поподне, држи литија изван храма. У литији учествују одрасли и деца носећи у рукама гранчице маслина и палми или врбе. Зато се ова литија и назива Врбицом. Гранчице врба освећују се посебном молитвом и кропљењем освећеном водом на Цвети, на јутрењу и деле се вернима, који их чувају током године за славском иконом.

У Врању је на Врбицу увек свечарска атмосфера. Данашњим празником отпочињу Васкршњи празници.

Подели: