Интеграција деце миграната кроз спорт

Основци из Врања и њихови вршњаци из Центра за азил учествовали су прошле недеље у трећем од укупно пет планираних догађаја у организацији Олимпијског комитета Србије, а у оквиру пројекта „Hi5 Happy Caravan“ који има за циљ интеграцију деце миграната у локално друштво.

„Деца су одлично реаговала и сјајно се провела. Учили су и играли крикет и „фудбал 3“, игру која је осмишљена тако да ставља акценат на фер плеј и једнакост. Крикет је изабран јер је међу популарнијим спортовима у земљама одакле долази највећи број мигранара који се задржавају у Србији. Иако је код нас овај спорт тек у развоју и деца која су се први пут сусрела са крикетом су веома позитивно реаговала. До сада је више од 150 деце учествовало у програму. За неколико дана бићемо у Сјеници, а завршни догађај ће се одржати у мају у Београду“, рекла је Мирјана Ивковић кординатор пројекта.

Учесницима, односно Основној школи „Радоје Домановић“ из Врања, као и Центу за азил поклоњене су лопте и спортски реквизити који ће омогућити да деца наставе да се баве физичком активношћу.

Олимпијски комитет Србије реализује пројекат „Hi5 Happy Caravan“ кроз програм Међународног олимпијског комитета „Young Change Makers+“, уз подршку компаније Panasonic, а у сарадњи са Групом 484, Крикет федерацијом Србије и организацијом ENGSO кроз пројекат ASPIRE.

Догађајима је претходио семинар „Инклузија миграната у друштво кроз спорт и игру“, који је одржан у септембру 2018. у просторијама Фудбалског Савеза Србије у Старој Пазови.

Подели: