Данас је Светски дан слободе медија

Министарство културе и информисања честита Светски дан слободе медија, који се обележава 3. маја, свим новинарима и медијским радницима и указује на неопходност заједничких залагања и борбе свих релевантних институција и појединаца за ово основно право.

Важно је непрекидно истицати вредности основних принципа слободе медија, јер медијски радници извештавају о свим појавама и дешавањима у друштву због чега је њихова улога од великог значаја. Новинарство је првенствено лојално грађанима, а новинари су обавезни да говоре истину и да пруже становништву поуздане и проверене информације.

Слобода медија, као један од начина изражавања јавног мишљења, представља једно од основних људских права, које остаје неотуђиво и кључно за развој демократије.

Министарство културе и информисања поново напомиње да најоштрије осуђује све претње, притиске и угрожавања безбедности новинара и медијских радника и сматра недопустивим застрашивање представника медија и њихових породица због чињенице да обављају свој посао.

Такође, потребно је одати посебну почаст свим новинарима у Србији и свету који су жртвовали и жртвују своје животе, слободу или личну добробит тражећи истину и правду.

Овај дан уједно представља и прилику да се потврди снажна посвећеност Републике Србије да унапређује развој позитивног медијског окружења и охрабрује развојне иницијативе свих заинтересованих актера у циљу унапређења слободе изражавања и медија, пише на сајту Министарства културе и информисања.

Извор: Министарство културе и информисања

Подели: