СЛ: Наша је обавеза да устанемо у одбрану права и правде

Институционално насиље које правосуђе Косова спроводи над неосновано ухапшеним Србима је срамота и мрља на лицу и ових институција, али и међународне заједнице која ћути на кршење основних људских права наших суграђана Марка Рошића и Недељка Спасојевића који већ 14 дана штрајкују глађу.

Без намере да утичемо на истрагу, или да било ко овај апел протумачи као мешање у рад тужилаштва, наша је обавеза да устанемо у одбрану права и правде који се у овом случају очигледно крше. Држати пет месеци било кога, без иједног доказа, а у циљу некаквих политичких игара, при том непоштујући претпоставку невиности је довољан разлог да се устане против неправде и тираније која се спроводи. Штрајк глађу Марка Рошића и Недељка Спасојевића је нажалост једино средство да се апелује на свест оних који се крију иза некаквог поступка и покушавају да изморе глађу и психички сломе невине људе.

Српска листа позива надлежне институције за заштиту људских права, омбудсмана, ОЕБС, као и амбасаде у Приштини да се што хитније укључе у овај процес, а надлежно тужилаштво омогући Рошићу и Спасојевићу да се бране са слободе или да се пруже докази за њихово заточеништво. Наставак оваквог понашања ће још више продубити неповерење Срба у косовске институције, као и у међународне представнике којима су пуна уста права и правде, осим у случајевима у којима се право и правда крше против Срба, стоји у саопштењу Српске листе.

Извор: ТВ Мост

 

Подели: