Бесплатни прегледи коже – Еуромеланом 2019

У Служби за консултативно специјалистичку дијагностику (одсек за дерматовенерологију) Дома здравља Врање 13. маја 2019. године од 10 до 14 сати биће организовани бесплатни скрининг прегледи коже.

Циљеви кампање Еуромеланома су бесплатни прегледи коже који би омогућили рано откривање рака коже и откривање особа који имају повећан ризик за оболевање од рака коже. Медијска кампања Еуромеланома 2019 усмерена је ове године на информисање јавности о неопходној адекватној заштити од УВ зрачења, како заштити од сунца тако и заштити од вештачких извора ултравиолетног зрачења, пре свега у соларијумима.

На иницијативу Удружења дерматовенеролога Србије, Министарство здравља Републике Србије, је 17. фебруара 2019. године, усвојило правилник о забрани употребе силаријума пре 18. године живота, а после 18. године живота, употреба соларијума је дозвољена уз потписивање информисаног пристанка, где су наведени сви ризици и последице који настају употребом соларијума.

Kампању организује Удружење дерматовенеролога Србије у сарадњи са Еуромеланома Еуропе и Европским удружењем за дерматолошку онкологију (ЕАДО), Интерсекцијским одбором за меланом Српског лекарског друштва, а под покровитељством Европске академије за дерматологију и венереологију (ЕАДВ) и Министарства здравља Републике Србије.

Подели: