У ОШ „Ј. Ј. Змај“ откривена спомен плоча Драгану Трајковићу

На иницијативу 250. ракетне бригаде у ОШ „Јован Јовановић Змај“ у Врању откривена је спомен плоча бившем припаднику Војске Србије потпоручнику Драгану Трајковићу који је 1999. године изгубио живот бранећи олтар своје отаџбине на Косову.

У име градског руководства говорила је Зорица Јовић, градска већница истакавши да је током НАТО агресије на нашу земљу страдало много недужних и невиних људи, а међу њима и потпоручник Драган Трајковић, тек свршени питомац Војне академије.

-Агресија, цинично названа „Милосрдни анђео“ имала је за последицу велики број цивилних жртава које су такође, цинично називане колетаралном штетом. Српски хероји тог времена храбро су се супроставили највећој војној сили у историји човечанства. Међу њима био је и ученик ове школе, потпоручник Драган Трајковић, који је 11. маја 1999. године на Косову свој живот дао за слободу свих нас и наших будућих генерација. Колико год да нас овакви тренуци изнова подсећају на болан и тужан догађај, важно је зарад будућих поколења записати и забележити прошлост и приказати је онаквом каква је била. Важно је памтити сваку жртву, сваког хероја. Наша порука је, да се сећамо! Да се сећамо и памтимо! Најважнији национални интерес је мир. У миру морамо да негујемо успомену на јунаке и сећања на њихова велика дела, јер будућност припада онима који се најдаље и најдуже сећају прошлости, рекла је градска већница.

На скупу је говорио и пуковник Новица Гогић, начелник Штаба 250. Ракетне бригаде за противваздухопловна дејства.

-Имао сам част да познајем Драгана Трајковића, изузетног човека и војника, коме колегијалност, част, поштење и родољубље нису били страни. Увек је био спреман да помогне и био је свима узор. Своје врлине понео је из Врања, своје породице и ове школе. Због тога Град Врање треба да буде поносан на његову храброст, честитост и племенитост. Нека садашње и будуће генерације обилазе ово место и нека се увек сећају храбрости и узвишености овог јунака, истакао је Гогић.

Присутнима се обратио и наставник Бранислав Златковић, који је такође говорио о пријатељству и врлинама Драгана Трајковића. Након тога откривена је спомен плоча и делегација Војске Србије положила је цвеће. У програму су наступили и хор ОШ ,,Јован Јовановић Змај“ и ученица Анђелија Арсић.

Подели: