Одбор за људска права обележава Дан сећања на жене жртве насиља

У организацији Одбора за људска права Врање – СОС телефона Врање, у сали Начелства Пчињског управног округа, одржан је радни састанак „Излаз постоји – пријави насиље – Међуопштински СОС Телефон за жене Пчињског округа“, коме су присуствовали представници града Врања и свих општина Пчињског округа. На овај начин Одбор за људска права Врање – СОС Телефон Врање обележава 18. Мај – Дан сећања на жене жртве насиља.

Тема састанака била је развој повезаности општина Пчињског округа у циљу заједничке борбе против насиља над женама и девојкама у породици и партнерским односима и разматрање нацрта текста Међуопштинског Меморандума о сарадњи и заједничком доприносу одрживом раду међуопштинског СОС Телефона Пчињског округа за жене са искуством насиља у породици и партнерским односима.

“У Србији је од почетка године убијено 8 жена од стране партнера, супруга, сина и унука. У 2 од 8 случајева, насиље је било пријављено институцијама. Према подацима Министарства унутрашњих послова Републике Србије, у претходних 10 година, убијено је више од 320 жена од стране партнера и чланова породице. Подаци мреже Жене против насиља показују да су убице најчешће супрузи и партнери, да је највећи број убистава почињен ватреним оружјем и ножем због чега је у последњих 8 година више од 400 деце остало без мајки”, каже се у саопштењу за јавност Одбора за људска права Врање – СОС телефона Врање.

Влада Републике Србије прогласила је 18. мај Даном сећања на жене жртве насиља 2017. године, на иницијативу Мреже жене против насиља. Повод за покретање иницијативе за проглашење националног дана борбе против насиља и убистава жена били су злочини почињени 2015. године. Од 16. до 18. маја, 7 жена убијено је од стране супруга и чланова породице у Великој Плани, Кањижи, Чачку и Београду.

Подели: