Обележена 102. годишњица Ристовачког страдања

У Ристовцу је парастосом и полагањем венаца и цвећа на Споменик палим ратницима од 1912. до 1918. године обележена 102. годишњица Ристовачког страдања, којој је у име градског руководства присуствовао др Дејан Тричковић, председник Скупштине са сарадницима. „Данас смо овде да још једном искажемо захвалност према делима, пожртвовању и херојству учесника Топличког устанка. Овде смо да једни друге подсетимо на јунаке чија је жеља за слободом била моћнија од оружја непријатеља, а нада за бољу будућност јача од бестијалности окупатора. Масовна одмазда становништва, репресалије, гажење преко основних принципа човечности, одсуство људскости, покушаји денационализације дефинисали су поступке и намере окупатора у многим историјским списима који сведоче о јунацима Топличког устанка у биткама за српску слободу, достојанство и част”, рекао је Тричковић.

Такође, Тричковић је додао да су овакви важни датуми наше историје ту да нас подсете и на праве ставове које треба имати, јасне перспективе и стратешке планове: „Домовину треба волети и чувати, историју не треба заборавити већ је преносити на будућа поколења. Тако ће, онда када ми не будемо могли, споменици палим херојима рећи све о онима који су бринули за будућност српског народа. Историја је ту да се памти, али не и да се понавља. Бирајмо мир и слободу, поштујмо право на различитост, тежимо међународној сарадњи, али са јасном поруком да ћемо љубављу према народу и земљи, дипломатски, мудро и одговорно бранити националне границе, српски језик и идентитет.“

У име Окружног одбора Удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије присутнима се обратила Оливера Ђорђевић. „Младим Ристовчанима, а пре свега потомцима страдалих предака остављено је у аманет да сваке године 18. маја одају дужну пошту својим прецима. Никад не заборавимо ове и друге пострадале, који су смисао слободе нама наметнули примером свог жртвовања“, рекла је Ђорђевићева.

На споменик цвеће и венце положиле су делегације града Врања, Удружења потомака, СУБНОР-а, војске, председник МЗ Ристовац са сарадницима и мештани. У програму су наступили ученици и хор ОШ „1. мај“ из Ристовца.

Извор: Сајт Града Врања

Подели: