Председник Александар Вучић свечано пустио у саобраћај јужни крак Коридора 10 кроз Грделичку клисуру

Свечаност отварања деонице кроз Грделичку клисуру почела је химном Србије коју је извела Ивана Тасић. Присутни су били и македонски премијер Зоран Заев, председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, шеф делегације ЕУ Сем Фабрици и бројне дипломате. Окупљенима се најпре обратио Фабрици, а затим и македонски премијер Заев који је изјавио да овај део Коридора 10 кроз Грделичку клисуру изгледа величанствено. Задовољство завршеним послом изразио је и Додик.

Председник Републике Србије Александар Вучић свечано је отворио за саобраћај јужни крак Коридора 10 који је комплетно завршен. Од вечерас кроз Грделичку клисуру пролази се новим ауто – путем.

Председник се захвалио свима који су учествовали и помогли градњу последње деонице јужног крака Коридора 10, а пре свега градитељима са југа Србије.

-Пробудили смо Србију, запошљавамо грађане, натерали смо Србију да верује и поново воли саму себе. Ово је Србија, поручио је Вучић. Нема лепше земље од наше Србије, коју волимо и нема поносније земље, нема народа који може да каже да толико успева да изгради и промени себе и своју земљу, као ми протеклих година. Кренули смо из минуса, времена без вере и наде, али са огромном жељом. Људи са југа Србије изградили су све оно што генерације пре њих нису успеле да ураде. Можете да се поносите ониме што сте направили не за себе, већ за нашу децу и нашу будућност, рекао је председник. Поручио је да ћемо се тркати са свима и престићи многе који су били далеко испред нас, пренео је РТС.

Грађани али и представници институција и јавног живота окупили су се у великом броју на овом значајном догађају за целу али првенствено за југоисточну Србију јер отварање новог ауто-пута значи већу шансу за развој индустрије, туризма и целокупне привреде.

Грделичка клисурa окарактерисана је као најтеже градилиште у Европи, у њу је уграђено 260 хиљада тона асфалта, склоњено преко 600 хиљада кубика камена, изграђена два тунела Манајле и Предајене и 33 моста, од којих је мост, односно вијадукт Врла висок 62 метра. Урађено је 7 километара нових косина и изграђени су алтернативни путеви, измештен је део железничког коридора и речно корито да би се изградио ауто-пут.

Србија je данас препозната као најбржа рута, 2018. године кроз нашу земљу прошло је 53,7 милиона аутомобила, док је 2014. године тај број био 37 милиона милиона.

Сада ће се од Хоргоша до Прешева , у комплетној дужини од 585 км и у пуном профилу ауто – пута, путовати за мање од 5 сати.

 

Подели: