Од почетка године у товарима робе откривено преко 700 миграната

Како се Србија налази на мигрантској рути и на њиховом путу до земаља Западне Европе, царински службеници су готово свакодневно суочени са бројним покушајима ових људи да се у товарима камиона илегално пребаце преко границе. Само за првих пет месеци ове године у том покушају осујећено је више од 700 особа, а највећи број случајева забележен је на прелазу Хоргош – чак 229.

Цариницима на граничним прелазима који су на путу ка Западној Европи сусрет са „слепим путницима“ је готово свакодневна појава, али су 30. маја два таква случаја забележена и на прелазу Српска Црња ка Румунији, где то није уобичајено.

Тада су у два домаћа камиона којима је транспортована роба ка Русији откривена четворица држављана Бангладеша: двојица у товару лимова и алуминијумске траке и још двојица међу затварачима.

Вероватно не постоји товар у коме цариници нису проналазили сакривене мигранте: од беле технике, текстила, ауто-делова и гума, канта за смеће, лакова за нокте и ружева за усне, па до товара кукуруза, џакова ђубрива, а покушавали су да се сакрију и у казанима за ракију и муљачама за грожђе.

На прелазу Шид су тако 30. маја пронађена тројица Авганистанаца у товару кикирикија са сусамом који је превожен шлепером босанскохерцеговачких регистрација из Грчке ка Словенији.

Истога дана на том прелазу откривен је илегални путник из Авганистана у камиону натовареном металним кутијама и гардеробом за италијанско тржиште, а дан раније „слепи путници“ из Авганистана су откривени пластичном амбалажом, као и у товару дрвених кревета.

На граничним прелазима Хоргош и Батровци од велике помоћи цариницима је скенер уређај, који региструје људске силуете не само у приколицама него и испод камиона. У такав, по живот опасан подухват, упустио се 12. маја један Авганистанац, шћућурен на резервном точку испод шасије камиона који је транспортовао стаклену амбалажу из Бугарске ка Италији.

Подсетимо, током маја спречено је више од 120 миграната да илегално пређе границу, а два најупечатљивија случаја откривена су на прелазима Батровци и Хоргош.

Случај досад невиђен на Батровцима забележен је 19. маја, када су цариници открили девет миграната у скученом простору дуплог дна ауто-приколице коју је грчки држављанин заједно са аутомобилом превозио из Бугарске ка Немачкој.

Још један драматичан покушај илегалног преласка границе спречен је на Хоргошу 23. маја. Тада је снимак са скенера показао људске силуете у поду камиона аустријских регистрација који се празан враћао из Србије. Тројица Авганистанаца нису била свесна тога да их путовање на таквом месту због недостатка ваздуха може коштати живота.

Један од екстремних примера догодио се на прелазу Батровци када су цариници приметили мигранта који је граничну линију покушао да пређе закачен за кров огромног шлепера.

Извор и фотографија: Управа царина РС

 

 

Подели: