Документарац „Тишина других” отворио Фестивал европског филма

У Oдељењу периодике Јавне библиотеке „Бора Станковић” у Врању, Марија Стевуљевић из ЕУ инфо центра свечано је отворила осми по реду Фестивал европског филма, који ће трајати до петка, 7. јуна.

Фото: Врањска плус

– Фестивал је кренуо врло скромно, практично без средстава, пројектовало се само у Београду, а у последње четири године одржава се у градовима широм Србије. Идеја да фестивал постане путујући јавила се као потреба за децентрализацијом културе, јер је нишка, новосадска и београдска публика навикла на овакве догађаје, док у мањим местима нису толико заступљени – рекла је Стевуљевићева.

Први на репертоару био је шпански документарац „Тишина других”, у режији Алмуденеа Караседа и Роберте Бахаре, снимљен 2018. године у трајању од 96 минута. Радња филма прати преживеле који припремају револуционарну „аргентинску тужбу” и боре се против тишине о злочинима против човечности. 

Након Врања, до краја августа, путујући Фестивал гостоваће у још осам градова и општина са шест филмова: Лесковац, Шабац, Ниш, Нови Сад, Крагујевац, Ћићевац, Смедерево и Земун, а потом ће бити укључено још 18 филмова најбоље европске продукције.

Фестивал организују Делегација Европске уније у Србији и ЕУ инфо мрежа у Београду, Нишу и Новом Саду, у сарадњи са локалним самоуправама и културним центрима. Улаз на све пројекције је бесплатан.

Подели: