Трећа Регионална кошаркашка лига завршава се предстојећег викенда

Утакмицама 6. кола шампионата, завршава се такмичење у трећој Регионалној кошаркашкој лиги, региона Кошаркашког савеза Јужне Србије. И овог лета на Копаонику Удружење кошаркашких судија Србије организује камп перспективних судија.

Прво такмичење у новој кошаркашкој сезони, трећа Регионална лига, која је почела почетком маја, завршава се предстојећег викенда. У шампионату региона Јужне Србије, чија се канцеларија налази у Лесковцу, учествовало је 7 клубова. У конкуренцији за пласман у другу Регионалну лигу играли су Пантери из Врања, Зоне Бојс из Блаца и Моравац из Печењевца. У групи Б, ван конкуренције, наступили су други тимови клубова, Мораве из Владичиног Хана, Радника из Сурдулице, Радана из Лебана и Јабланице из Медвеђе. Одиграна су 5 кола првенства, шесто је за викенд, и општа карактеристика такмичења је да се играла неквалитетна кошарка. У групи за пласман, прво место је освојила екипа Пантера из Врања, која је била најбоља, али мора се рећи да је играла са недораслим противницима. И Зоне Бојс и Моравац су екипе које немају квалитет и које су играле лигу само да би попуниле број. Физички неспремне, тактички непотковане и организационо недорасле такмичењу. Пантери из Врања су освојили прво место , али се стекао утисак да они кроз лигу нису могли да виде који су им крајњи домети. Најгоре је то што су све екипе искористиле члан Правилника о такмичењу да у току лиге могу да не одиграју једну утакмицу, без последица, па Пантери нису отпутовали на меч у Блаце а Моравац није дошао на утакмицу у Врању. Ова лига је направљена да се кале млади играчи, али отказивањем ових мечева њима је учињена медвеђа услуга.

У групи ван конкуренције играна је боља кошарка. Други тимови трећелигаша и Радана из Лебана, који је члан четвртог ранга, направили су добре селекције и вођена је велика борба за сваки поен. Прва кроз циљ је прошла Морава из Владичиног Хана, само захваљујући предаји меча од стране сурдуличког Радника екипи Јабланице из Медвеђе. Морави ће припасти победнички пехар за освојено прво место. Све у свему овакав начин такмичења у најнижем рангу српске кошарке је у најмању руку, застарео и крајње је време да се систем такмичења мења. Већ је то учињено у зимским лигама Кошаркашког савеза Србије, па ће тако од јесени лиге бити скраћене за два тима, што ће сигурно дати већу концентрацију квалитета по клубовима и омогућиће неизвесније такмичење.

Удружење кошаркашких судија Србије, као и сваке године на Копаонику организује у летњим месецима Камп за перспективне судије, као припрему за наступајућу кошаркашку сезону. Предавачи су највећа имана српске судијске организације, која суде Евролигу и сва светска такмичења. Камп се организује у 4 смене. Врањску судијску организацију представљају: Милан Николић, судија прве Регионалне лиге, Александар Миленковић, кандидат за судију друге Регионалне лиге и судије млађих категорија: Сташа Цветковић и Маријана Стојановић.

Подели: