Ученици ОШ „Светозар Марковић“ из Врања посетили Канцеларију за информационе технологије

Ђаци ОШ„Светозар Марковић“ из Врања посетили су у уторак 11. јуна, Канцеларију за информационе технологије и електронску управу, а директор Канцеларије Михаило Јовановић одржао им је том приликом час информатике и упознао их са пословима које обавља та канцеларија.

Приближно педесет ђака од 3. до 8. разреда, међу којима су и ученици награђивани на многобројним републичким такмичењима из науке и технологије, имали су прилику да посете и државни Дата центар, упознају се са програмирањем и развојем апликацијакао и са информационом безбедношћу.

Сведоци смо четврте индустријске револуције и свесни смо шансе да са њом можемо да надокнадимо заостало и ухватимо корак са развијеним земљама. Ова технолошка револуција фундаментално мења наше животе и начин размишљања, неминовна је и незаустављива, поручио је том приликом Јовановић.

Он је оценио да као друштво, али и као одговорна јавна управа која је у служби својих грађана, ову прилику не можемо да пропустимо.

Драго ми је што сам данас накратко постао професор информатике и покушао да ученицима на занимљив начин приближим све оно чиме се Канцеларија за ИТ и еУправу бави од свог оснивања, истакао је Јовановић.

Колико су они данас научили од нас, могу са сигурношћу да кажем да смо и ми подједнако научили од њих. Важно је да свет гледамо њиховим очима, да се развијамо у правцу који ће они наставити да прате и даље граде, поручио је директор Канцеларије.

Основна школа „Светозар Марковић“ из Врања посвећена је коришћењу савремених технологија у наставним и ваннаставним активностима.

Екипа ученика 8. разреда, коју чине Матеја Јањић, Петар Митић и Иван Величковић, освојила је прво место у такмичењу „Битка за знање“.

Богдан Стефановић, ученик 8. разреда, државни је првак из историје и трећи је у Србији из српског језика, а Лазар Костић, ученик 7. разреда, освојио је прву награду на недавном републичком такмичењу из Технике и технологије, док је ученица 5. разреда Љиљана Анђелковић освојила другу награду.

Директорка Основне школе „Светозар Марковић“ Тијана Ђокић истакла је да та школа, као једна од школа обухваћених пројектом „2.000 дигиталних учионица“, наставу реализује уз коришћење дигиталних уџбеника и дигиталних образовних садржаја и налази се на листи 500 школа које ће у школској 2019/2020. години наставу изводити у дигиталним кабинетима.

Увођењем савремених технологија ђаци су свакако више мотивисани на часовима, знање се боље преноси, уче се тимском духу и креативности. Једноставно, учење је постало забавно и лакше, нагласила је Ђокић.

Посета ђака реализована је уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП).

Извор и фотографија: Влада РС, www.ite.gov.rs

Подели: