Данас је Петровдан

Српска православна црква и њени верници данас славе Петровдан – празник посвећен Светим апостолима Петру и Павлу. У православним храмовима у јутарњим часовима служи се Света литургија и овај празник обележен је црвеним словом у црквеном календару. Петровдан је и слава општине Бујановац и крсна слава многих породица.

Свети апостол Петар је први од ученика који је јасно изразио веру у Христа рекавши: “Ти си Христос син Бога живога”. Међутим, када је Исус Христос био изведен на суд Петар га се чак три пута одрекао. Одмах се веома покајао и до своје смрти проповедао Јеванђеље и хришћанску веру. Проповедао је Јеванђеље по Палестини и Малој Азији, по Илирику и Италији. Чинио је чуда и исцељивао болесне.

За Светог апостола Павла везује се то да је најпре био гонитељ и противник цркве Христове и али га је у веру преобратио сам Господ Исус Христос. Са великом посвећеношћу проповедао је Јеванђеље од граница Арабије до Шпаније, међу Јеврејима и међу онима који нису веровали у Бога до краја свог живота. Апостоли Петар и Павле страдали су због проповедања хришћанске вере за време цара Нерона.

Петровдан је уједно и последњи дан Петровског односно Апостолског поста који је ове године почео 24. јуна. С обзиром на то да се Петровдан пао у петак пости се још данас и то на риби док се мрси од сутрашњег дана.

Подели: