Потписан споразум о заједничкој контроли на прелазу Прешево – Табановце

Министри унутрашњих послова, Небојша Стефановић и Оливер Спасовски, су у име Србије и Северне Македоније потписали 12. јула 2019. године Споразум о успостављању заједничких контрола на међународном граничном прелазу Прешево – Табановце преко кога се одвија промет путника и свих врста робе.

Високе делегације две суседне земље предвођене потписницима Споразума састале су се у Палати Србија где је најпре одржан састанак на коме је разматрано низ тема у вези са прекограничном сарадњом и изазовима са којима се погранични органи Србије и Северне Македоније свакодневно суочавају.

Незаобилазна карика доброг функционисања сваког прелаза је професионално организована царинска служба, па су се због тога на састанку сусрели и пандани из царинских администрација две земље, директори Управа царина Србије и Северне Македоније, Милош Томић и Гјоко Танасоски. Представници Управе царина Србије, директор Милош Томић и заменик Веселин Милошевић су искористили прилику да изразе своју пуну подршку идеји о увођењу заједничких контролаза чију имплементацију је царинска служба Србије потпуно спремна.

Очекује се да ће заједничка контрола, која подразумева да се путници и товари робе заустављају само на једном месту ради контроле, значајно утицати на убрзање промета преко границе и смањити задржавања на најмању могућу меру.

За путнике и теретњаке који из Србије иду ка Северној Македонији, граничне службе Републике Србије ће спроводити излазну контролу на територији Републике Северне Македоније на граничном прелазу Табановце, док ће за оне који путују из Северне Македоније ка Србији, излазна контрола македонских граничних служби бити спровођена на територији Републике Србије, на граничном прелазу Прешево.

У овом тренутку на граничном прелазу Прешево, са српске стране границе, убрзано се ради на проширењу острва на којима се налазе контролне кабине. Предвиђено је да на том месту буде постављено 6 кућица за рад пограничних служби у путничком промету, док се две кабине за контролу теретних возила проширују.

 

Током сусрета високих делегација констатовано је да су Србија и Северна Македонија стратешки повезане, те да ће у наредном периоду по убрзаној процедури бити разматрана и могућност отпочињања преговора о узајамном признавању статуса Овлашћеног привредног субјекта (АЕО).

То би додатно убрзало царински поступак, смањило трошкове и задржавања на граници оним компанијама које су статус стекле, чиме би био начињен велики корак у правцу олакшавања прекограничне трговине, јер би поменуте компаније исте бенефите могле да уживају и ван граница земље у којој су статус стекле.

Данашњим потписивањем Споразума о успостављању заједничких контрола на граничном прелазу Прешево – Табановце, иницијатива која је прошле године потекла од председника Србије и премијера Северне Македоније добила је и формални оквир, а примена се очекује након испуњавања инфраструктурних и техничких услова, што би могло бити већ почетком наредног месеца.

Извор: Управа царинa

Подели: