Стабилност и континуитет у ресору социјалне заштите

На конференцији за новинаре Градског одбора Српске напредне странке, говорила је градска већница за социјалну политику и локалну управу Данијела Милосављевић.

У ресору социјалне политике постигнут је континуитет и стабилност што се тиче једнократних новчаних помоћи и тренутних помоћи.

-До данашњег дана сва решења која су донета, где је признато право за једнократну или тренутну помоћ, су исплаћена. У овој години нисмо имали захтеве за помоћ која се ванредно додељује, рекла је градска већница за социјалну политику и локалну управу Данијела Милосављевић.

На последњој седници Скупштине града Врања донета је измена одлуке о социјалној заштити и уврштена је помоћ инвалидима и то помоћ у набавци ортопетских помагала који нису на листи РФЗО и адаптацију стамбеног простора у делу приступачности. Град Врање је обезбедио једног гусеничара за особу са инвалидитетом. Вредност помагала је 380.000 динара.

Формирана је радна група за израду Стратегије социјалне заштите за подручје града Врања.

-Стратегија је кровни документ и служиће за доношење свих локалних акционих планова за све рањиве групе, рекла је Милосављевић.

Преко Министарства за рад, запошљавања, борачка и социјална питања добијен је наменски трансфер.

-Ове године добили смо 10.200.000 динара, док Град Врање суфинансира са 1.400.000 динара.

Преко Министарства грађевинарства и Координационог тела за родну равноправност добијена су два пројекта.

-Један пројекат се односи на Сигурну кућу у вредности од 1.100.000 динара, док је други, вредности 500.000 динара, промоција Европске повеље – економско оснаживање жена у Врању.

Милосављевић је нагласила да је Врању неопходан Старачки дом.

-У преговорима смо са ресорним министарством јер је то услуга коју оснива министарство. Идеја је да то буде трећи спрат Центра за развој локаланих услуга јер има капацитет за 20 корисника, за почетак.

Град Врање зна којом имовином располаже, рекла је већница из угла ресора локалне самоуправе. Годишњи попис рађен је дужи временски период са обележавањем и маркирањем свих покретних и непокретних ствари.

Донета је одлука о располагању становима у јавној својини града Врања.

-Отуђили смо један стан али су спорни људи који живе на црно у тим становима и дошли смо до решења да их уведемо у легалне токове плаћајући закупнину, рекла је градска већница за социјалну политику и локалну управу Данијела Милосављевић.

 

 

Подели: