Свечано отворен „Златни пуж 2019.“

Светски дечји фестивал анимираног филма „Златни пуж 2019.”, који ће трајати до петка 13. септембра, свечано је отворио заменик градоначелника Врања Ненад Антић у Галерији Народног музеја.

-Добро дошли у наш прелеп град и на наш прелеп фестивал. Надам се да ћете видети зашто је Врање град са душом, а ШАФ један од наших најважнијих брендова. Град је одувек подржавао и увек ће подржавати креативно стваралаштво, уметност и младост – рекао је Антић и похвалио организацију фестивала, а члановима жирија пожело пуно успеха и срећу у раду у одабиру најбољих филмова.

За учешће на овогодишњем фестивалу било је пријављено 1.083 филма из више од 80 земаља, док је од тога селекциона комисија за званични програм одабрала 76 филмова у две категорије. Биће додељене по три награде у обе категорије: златни, сребрни и бронзани пуж.

Биће уручени „Grand prix” за најбољи филм приказан на фестивалу, награда за камеру Никола Мајдак, као и специјална признања жирија за филмове који оставе посебан утисак. Чланови жирија су Макс Епштајн, Марија Лендова и Нарциса Даријевић Марковић.

Осим званичних пројекција које се одржавају у вечерњим сатима, биће представљен и филм „Мулт мост“, који представља пријатељство између Србије и Русије.

Дечји фестивал „Златни пуж 2019.” организује Школа анимираног филма из Врања, док догађај финансијски подржавају град Врање и Министарство културе и информисања Републике Србије. Посебну сарадњу прижила је амбасада Израела у Београду.

Подели: