Од 2020. године минимална зарада у Србији 30.022 динара

Министар финансија Синиша Мали најавио је да ће минимална зарада у Србији од идуће године бити повећана за 11,1 одсто, односно са 155,3 динара на 172,5 динара по сату. Садашња минимална зарада је 27.022 динара, после повећања, износиће 30.022 динара.

Министар је указао на то да ће одлуку о повећању минималне зараде донети Влада Србије јер чланови Социјално-економског савета ни на последњој седници нису постигли договор о томе колико треба да износи повишица. Према његовим речима, став послодаваца јесте да се минимална цена повећа за пет до шест одсто и да су то реалне могућности привреде, док синдикати траже да се она увећа за најмање 20 одсто. Он је навео да се процењује да минималац од приближно 27.000 динара сада у Србији прима око 350.000 запослених, и додао да раст минималне зараде обично доводи до општег раста зарада у Србији.

Мали је подсетио и на то да ће бити укинут Закон о привременом уређивању основица за обрачун и исплату плата, односно зарада и других сталних примања код корисника јавних средстава, тако да ће почев од 1. јануара наредне године и зараде запослених у јавним предузећима, по том основу, порасти за пет процената.

Mинистар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, који је и председавајући Савету, оценио да је да су реформе које је председник Србије Александар Вучић покренуо 2014. године резултирале тиме да повећање минималне цене рада данас буде више него икада.

Ђорђевић је рекао да Влада жели да то повећање буде у складу са реалним основама и да допринесе побољшању животног стандарда и већем броју инвестиција.

Извор: Влада Србије

Подели:

Пратите нас и на друштвеној мрежи Фејсбук