Програм подршке ЕУ инклузији Рома

У име Града градски већник Дејан Ивановић потписао је Меморандум о сарадњи за реализацију пројекта ,,Повећање запошљавања младих Рома и Ромкиња кроз модел пословних симулација и унапређења пословних вештина“ са Иреном Јовановић координаторком пројекта и Звезданом Рамићем из Ромског културног центра у Врањској Бањи.

-Град Врање у сарадњи са партнерским организацијама цивилног друштва, Интернационалним конзорцијумом из Врања и Ромским културним центром из Врањске Бање учествовао је на овом пројекту, који смо добили од Европске Уније и Сталне конференције градова и општина. Ово је програм подршке ЕУ инклузији Рома, а све у циљу оснаживања локалне заједнице, пре свега ромске националне мањине. Надам се да ћемо на овај начин унапредити живот Рома и свих угрожених категорија становништва. Пројекат ће трајати 12 месеци, а вредност износи 52.000 евра – рекао је Дејан Ивановић. Координаторка пројекта Ирена Младеновић истакла је да је у оквиру овог пројекта предвиђено и одржавање Сајма запошљавања.

-Ово је јединствена прилика да се наши корисници, а пре свега припадници ромске националности укључе у процес активног тражења посла. Такође, у Информативном центру, који се налази у просторијама Интернационалног конзорцијума у Врању могу се добити све информације о потребним занимањима и могућим преквалификацијама и доквалификацијама – истакла је Младеновић. Звездан Рамић из Ромског културног центра у Врањској Бањи додао је да ће за 60 учесника, припадника ромске националне мањине, који су завршили средњу школу, бити организована припрема за запошљавање у смислу писања CV-а, док ће за 50 учесника преко 50 година бити организована преквалификација или доквалификација за одређена занимања, а све у циљу повећања степена запослености Ромске националне мањине.

Подели: