Врањски гимназијалац Вукашин Трајковић најбољи на БИОС олимпијади

Mатурант Врањске гимназије Вукашин Трајковић је од 17. до 24.септембра боравио у Санкт Петербургу као једини учесник из Србије на 24. међународном БИОС форуму и БИОС олимпијади. Ове године учешће је узело преко стотину ученика и студената из различитих земаља света.
Трајковић је освојио је прво место на овом Међународном такмичењу у области биологије, на тему „Antiradical and antidiabetic features of Potentilla indica berries and leaves ethanolic extrac“.
-У одбрани научно-истраживачког рада из биологије на енглеском језику, Вукашин је изнео нове резултате и чињенице које ће свакако дати допринос науци. Поред научно-истраживачког рада и одбране рада, добио је и признање за најоригиналнију тему, имајући у виду иновативни и другачији приступ теми – кажу из Гимназије „Бора Станковић“.
Форум је свечано отворен 20.септембра у „Белој сали“ Политехничког универзитета, уз обраћање оснивача овог форума и овогодишњих организатора ове олимпијаде. Додела награда и уручење организовано је у понедељак, 23. септембра.
-Ово такмичење за мене је велики изазов. Поред научног истраживања, ово је била прилика да упознам и разменим искуства са студентима из других земаља и стекнем нове пријатеље – рекао је Трајковић који
поред интересовања за природне науке, показује и остварује велики успех из осталих предмета.
-Треба напоменути његов запажени успех на прошлогодишњем Републичком такмичењу из психологије освојено друго место. Његов приступ и бављење истраживањима заслужују посебну пажњу јер имају озбиљан пристууп и огроман рад. Вукашин је један главних од организатора многих хуманитарних акција и турнира што потврђује његов хумани однос према појединцу и друштву – рекла је директора Гимназије Сузана Мишић Станковић.

Подели: