Европски викенд посматрања птица

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије предстојећег викенда организује Европски викенд посматрања птица у оквиру кога ће се одржати више од 20 бесплатних излета широм Србије. Циљ ове манифестације, која се традиционално одржава сваке године првог викенда у октобру, је излазак у природу и уживање у посматрању птица и њихове чудесне сеобе.

У јесен преко Балкана пут југа прелеће више од 2 милијарде птица. За већину јединки ово је дуг и опасан подухват, пун природних препрека као што су мора, планине и временске непогоде, али и недаћа које птицама узрокују људи. Kриволов птица, као најраширенија појава, током сеобе односи милионе недужних живота. На овај начин страдају и величанствени орлови, али и малени трстењаци и грмуше. За оне птице које се радије селе ноћу, градови представљају опасне замке јер их бројни вештачки светлосни извори привлаче и ремете им сеобу, а немали део птица се повреди и страда услед судара са стакленим површинама и жицама које вребају са свих страна.

Организована посматрања птица у више од 40 земаља Европе служе да се пажња јавности усмери ка разумевању потреба дивљих птица. Осим тога, важно је мотивисати грађане да изађу у природу, да упознају лепоте живог света и да се крећу у здравом окружењу чиме постижу психичко и физичко благостање.

Излети ће бити организовани у познатим резерватима природе попут Засавице, Русанде, Увца, Лабудовог окна, али и ван заштићених подручја у урбаним срединама попут парка Ушће у Београду и Футошког парка у Новом Саду. Учешће на излетима је бесплатно.

Линк за пријаву https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf1zYAUU1Cy7ag7zR4gMvcYlUdEvt_coicni9Cubo2jilL5Jg/viewform?usp=sf_link

Извор: Друштво за заштиту и проучавање птица Србије 

Подели: