Нова медицинско нутритивна терапија у Здравственом центру у Врању

Здравствени центар Врање је од прошле године увео бољу храну за пацијенте, наводи се на сајту ове установе.

-Од септембра прошле године је у свим службама Здравственог центра где су пацијенти на стационарном лечењу, нова медицинско-нутритивна терапија, која подразумева новине у јеловницима – попут разних врста рибе, сирева и других намирница, а како би се исхрана увела у терапију и генерално унапредила услуга у овој установи. Реч је о више режима исхране – неколико који се односе на труднице, дијабетичаре, гојазне, потхрањене и које ће Здравствени центар Врање приближити бољим установама у земљи – рекла је директорка Здравственог центра Врање, др Љиљана Антић и додала да је јеловник осмишљен од стране нутрициониста и на овај начин је дијететска, посебна исхрана пацијената који се код нас лече заправо саставни део лечења.

– Истовремено смо водили рачуна и о енергетском уносу и о саставу намирница, а води се рачуна и о технологији припреме намирница. У изради јеловника је вођено рачуна и о смерницама за исхрану трудница које је дало Министарство здравља, али и о доступним водичима за лечење разних обољења. Напредак се огледа и у томе да се јеловници сада праве на недељном нивоу, па тако сваки пацијент који дође у нашу установу зна шта ће му бити понуђено за јело – истакла је др Антић.

Набавка хране у Здравственом центру Врање годину дана уназад такође спроводи се на адекватан начин по посебном поступку, како би се доставила тачна количина хране и одговарајућа порција али како би се обезбедио и квалитет намирница.

-Правилна исхрана у свакодневном животу мора да задовољава одређене принципе, а у установама важе и додатни, болнички услови којих се ми придржавамо. Сматрам да је исхрана сада задовољавајућа и одговарајућа у зависности од обољења пацијената и тиме смо у значајној мери унапредили лечење пацијената – рекла је др Антић и додала да се 16. октобра обележава и Светски дан хране под слоганом: „Правилна исхрана – доступна и приступачна свима. За свет без глади”.

Извор: ЗЦ Врање

Подели: