Подржи дојење – оснажи родитеље. Сада и убудуће

Светска недеља дојења се ове године обележава 27. пут у више од 170 земаља света како би се повећали знање и свест о значају и предностима дојења и обезбедила подршка дојењу у циљу унапређења здравља мајке и детета.

Светска алијанса за подршку дојењу иницирала је ову кампању како би се интензивирале активности на заштити, промоцији и подршци дојењу, а сваке године акценат је на различитим темама од значаја за дојење. Званични датум Светске недеље дојења на глобалном нивоу је од 1. до 7. августа, али се државама, организацијама и институцијама предлаже да за обележавање и активности поводом Светске недеље дојења изаберу најприкладније догађаје или датуме у њиховим земљама. У нашој земљи Национална недеља промоције дојења обележава се 40. недеље у години која симболично представља трајање трудноће, а ове године обележиће се у периоду од 30.09. до 07. октобра под слоганом „Подржи дојење – оснажи родитеље. Сада и убудуће“

Дојење није само питање које се тиче жена, нити искључива одговорност жена – заштита, промоција и подршка дојењу је колективна друштвена одговорност коју сви делимо. Подршку мајкама које доје могуће је обезбедити на различите начине. Традиционално, подршку пружа ужа, али и шира породица. Потребна је, међутим, подршка шире околине, а поред здравствених радника и саветника за дојење и подршка пријатеља, као и заједнице у целини.

Овим поводом у просторијама Центра за превенцију са поливалентном патронажом у четвртак 3. октобра организован је стручни састанак под слоганом „Подржи дојење – оснажи родитеље. Сада и убудуће“. Поред патронажних сестара које пружају подршку у првом контакту са породицом одмах након рођења детета присуствовали су и здравствени радници како са примарног тако и секундарног нивоа здравствене заштите,представници Завода за јавно здравље и Црвеног крста Врање. На састанку је закључено да је дојење превентивна интервенција са највећим потенцијалом очувања живота. То је најједноставнији, најздравији и најекономичнији начин да се обезбеди задовољење потреба новорођенчета за правилном исхраном, што је и посебан облик заједништва мајке и детета,који благотворно делује на емоционални, психички и интелектуални развој детета.И мајке које доје имају велику здравствену корист због смањеног ризика од појаве канцера дојке и јајника, остеопорозе.

Кампања ће бити прилика да се укаже на предност искључивог дојења у првих шест месеци живота одојчета, као и на значај наставка дојења уз допунску исхрану до краја друге године старости детета.

Извор: Центар за превенцију Дома здравље Врање

Подели: