Врањски планинарски маратон за дане викенда

У суботу и недељу, 5. и 6. октобра, ПК „Железничар 2006.” из Врања организоваће традиционалну акцију 13. врањски планинарски маратон.

Догађај почиње окупљањем планинара и свечаним отварањем испред градске скупштине. Прва стаза маратона је дуга 24 километара, води преко туристичке знаменитости „бели мост“ и „жуте воде“ до источног врха планине Пљачковице односно „Шиљатог камена“. Затим следи Грот (1327 метара надморске висине) што је и циљни врх стазе. Са врха Грота се спушта до Мирковог кладенца, одакле је могуће отићи до Гоча. Висинска разлика је 900 метара.

Друга је стаза задовољства, дужине 10 километара, која подразумева аутобуски превоз до превоја Гоч одакле води гребенска стаза до Мирковог кладенца, где ће бити организовано планинарско дружење. Висинска разлика је 300 метара. Повратак ће бити истом стазом до организованог превоза.

Организатори препоручују учесницима да понесу по 1 – 1,5 литара воде као и прибор за ручак који кошта 150 динара. Они напомињу да је за обе стазе потребна планинарска опрема за јесење услове као и да свако учествује на сопствену одговорност и лично је одговоран за своје психо-физичко и здравствено стање.

Подели: