Стаменковић: У Прибојчићевој кући биће формиран Центар за очување старе врањске песме

У просторијама Српске напредне странке, директор Народног музеја Саша Стаменковић одржао је конференцију за новинаре на којој је говорио о резултатима рада у предходном периоду и најавио наредне активности.

– Сви објекти Народног музеја у Врању су 2016. године били у јако лошем стању, тако да се исте те године кренуло са реконструкцијом Музеј куће „Бора Станковић“ и зграде Селамлука. Преко Министарства културе добијено је 10 милиона динара за те намене у оквиру конкурса „Градови у фокусу“. Након извршене реконструкције, Град је дотирао значајна средства у износу од 3 милиона динара за промену ћеремида на крову Музеј куће Боре Станковића. За осавремењавање сталне поставке у музеју потребно је укупно 22 милиона динара, а за сада су добили конкурсу милион и 200 хиљада динара, нагласио је Стаменковић.

-У 2018. години отворена је Музеј кућа „Бора Станковић“ посетом министра културе Владана Вукосављевића. Следеће године се очекује израда пројектно техничке документације зграде Хамама која је рак рана Народног музеја. Објекат је девастиран задњих година и претворен у депо археолошког материјала. Народни Музеј је од Града добио на управљање Прибојчићеву кућу. Град Врање је финасирао пројектно-техничку документацију за пројекат реконструкције овог објекта, којим ће се конкурисати код Министарства културе у оквиру конкурса „Градови у фокусу“ за наредну годину. Вредност пројекта је девет милиона динара и обухвата комплетну реконструкцију унутрашњости куће, крова и дворишта.

У Прибојчићевој кући биће формиран Центар за очување старе врањске песме, како би била посвећена већа пажња очувању нашег културног блага, рекао је на крају конференције директор Народног музеја Саша Стаменковић.

 

 

Подели: