Вучић на отварању позоришта у Врању: Обавезали смо се да обновимо уништено и одржали смо реч

Председник Србиjе Александар Вучић присуствовао је свечаном отварању реновиране и потпуно обновљене зграде Позоришта „Бора Станковић“ у Врању.

Стара зграда изгорела је у пожару 2. јула 2012. године. Успешна обнова позоришта резултат је заједничког рада и уложених напора Владе Србије, Министарства културе и информисања и града Врања.  У објекат, који има мултифункционалну улогу, уложено је око 380 милиона динара, како би ово здање од националног значаја засијало потпуно новим сјајем. У претходном периоду врањски ансамбл своје представе изводио је у Дому Војске. Након седам година, вечерас је ново позориште отварило своја врата.

-Хвала глумцима што су чували Позориште и када зграде није било. Не би вредело ништа да није било свих оних који су чували позоришну уметност и борили се за изградњу нове зграде. Ми смо знали да без Позоришта „Бора Станковић“ културни живот Србије, не би био потпун. Зато смо и прионули на овако велики посао, заједно са градом Врањем, како би данас могли да присуствујемо свечаном отварању једног од најмодернијег позоришта у Србији. Инжењерски веома захтевна конструкција није била ни лака, а ни јефтина. Република Србија је уложила 170 милиона динара, а град Врање 186 милиона – рекао је председник Србије Александар Вучић.

Мултифункционална ротирајућа сцена са могућношћу извођења и опера и балета осим позоришних представа, савремена расвета, озвучење, велика сала са 256 места, од којих је 161 у партеру, 83 на балкону и 12 у ложи, део су нове зграде позоришта. Посебан простор у подруму зграде уређен је тако да се овде могу играти камерне представе и кабаре а ту је и изложбени простор. Нова зграда располаже и још једном малом сценом.

Новина је да ће у позоришту бити места и за пројекције филмова. Врању су преко Филмског центра Србије одобрена средства у износу од 11,7 милиона динара за набавку најсавременијег пројектора, а биће и 3 де пројекција како је најављено.

Присутнима се обратио и градоначелник Врања др Слободан Миленковић.

– Ово је велики дан за Врање јер се Позориште “Бора Станковић“ вратило кући. Сви се сећамо када је зграда потпуно изгорела у пожару. Неверицу и тугу заменила је велика жеља да се театар сагради. Државни врх Србије препознао је значај завршетка ове вредне инвестиције. Хвала председнику Вучићу и премијерки Ани Брнабић што је Врање добило регионални центар за културу. Нека наш светионик културе сија на радост свих – рекао је градоначелник Миленковић.

Свечаном отварању Позоришта присуствовали су министар финансија Синиша Мали, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић, саветница из кабинета председнице Владе Милена Ивановић, председник Гро СНС у Врању и народни посланик Славиша Булатовић, начелник Пчињског управног округа Срећко Пејковић, градоначелник Врања др Слободан Миленковић са сарадницима, командант Копнене војске генерал потпуковник Милосав Симовић, командант 4.бригаде копнене Војске бригадни генерал Слободан Стопа, управница Народног позоришта у Београду Ивана Вујић, Епископ врањски господин Пахомије, председници општина Пчињског округа и представници културног и јавног живота .

Након церемониjе отварања, почела је и опера  „Коштана“ у режиjи Jуга Радивоjевића, у продукциjи београдског Народног позоришта.

Путем видео бима који је постављен на Тргу Станише Стошића грађани су могли уживо да прате дешавања у згради позоришта.

 

 

Подели: