Данас се обележава Светски дан дијабетеса

У главном холу врањског Дома здравља данас ће бити обележен Светски дан борбе против дијабетеса под слоганом „Дијабетес и породица– дијабетес утиче на породицу” са почетком од 10 часова.

Центар за превенцију Дома здравља у Врању са партнерским организацијама Заводом за јавно здравље, Црвеним Крстом из Врања, Медицинском школом и здравственим радницима из Диспанзера за дијабетес и осталих служби Здравственог центра организује бесплатне превентивне прегледе који подразумевају мерење нивоа шећера из капиларне крви и крвног притиска уз поделу здравствено-едукативног материјала и савета од стране здравствених радника у вези здравих стилова живота.

Тема Светског дана дијабетеса и Светског месеца дијабетеса  2019. године је  као и прошле године: „Дијабетес и породица” и обележава се са слоганом „Дијабетес утиче на породицу”. Кључну улогу у спречавању, смањењу и отклањању фактора ризика задијабетес тип 2 имају породице. Свака друга особа са типом 2 дијабетеса не зна да има дијабетес. Зато је познавање раних знакова, симптома и фактора ризика  од виталног значаја за правовремено откривање, боље здравствене исходе и већи квалитет живота. Започета двогодишња кампања посвећена је промоцији улоге породице у управљању дијабетесом, лечењу, превенцији  и едукацији о дијабетесу. Преко 425 милиона људи у свету тренутно живи са дијабетесом. Већина оболелих има тип 2 дијабетеса, који се у великој мери може спречити кроз редовну физичку активност, здраву и уравнотежену исхрану и промоцију здравог животног окружења. Очекује се да ће број људи са дијабетесом до 2030. године достићи број од 522 милиона. Многи случајеви тип 2 дијабетеса се могу спречити усвајањем здравог стила живота. Смањивање ризика за настанак типа 2 дијабетеса почиње у породици. Када се породица здраво храни и заједно вежба, сви чланови породице имају користи и на тај начин међусобно подстичу протективна понашања у превенцији типа 2 дијабетеса. У Србији је дијабетес пети водећи узрок умирања и пети водећи узрок оптерећења болестима. Институт за јавно здравље Србије процењује да око 710.000 одраслог становништва Србије има дијабетес. Половину оболелих чини радно способно становништво.
Приближно 39% оболелих није дијагностиковано и не зна да има дијабетес. Дијабетес се често открива случајно, када је болест узнапредовала и компликације наступиле. Према подацима Института за јавно здравље Србије, готово 1/3 пацијената већ има једну или више касних компликација у тренутку постављања дијагнозе дијабетеса. Поред тога, управљање дијабетесом захтева свакодневну терапију, редовно праћење болести, здрав начин живота и стално учење о болести где је подршка породице кључна.Континуирано образовање и подршка треба да буду доступни свим појединцима и њиховим породицама као помоћ у управљању дијабетесом.
УУ оквиру акције промовисаће се здрави стилови живота и указиваће се  на факторе ризика за настанак ове болести    уз поделу здравствено промотивног и едукативног материјала. Грађани ће имати прилику да провере крвни притисак и ниво шећера у  крви и добију савет за унапређење здравља.

Подели: