Промовисана књига “Ступни ву на ступку” Милета Костића Дубнице

У Галерији Народног музеја у Врању промовисана је књига “Ступни ву на ступку” аутора Милета Костића Дубнице. Реч о књизи која баштини пословице, изреке и изразе из врањског краја а које је аутор сакупљао скоро деценију. У промоцији су учестовали сем аутора и академик СКАНУ проф. др Драгомир Радовановић, доктор филолошких наука Тања Русимовић, лектор и уредник књиге Ана Митић Стошић и глумац Драган Станковић. Интересовање Врањанаца је било велико а присутнима се обратила и градска већница Зорица Јовић.

“Књига “Ступни ву на ступку” је једна од дела, односно пројеката који су подржани у оквиру Конкурса за суфинансирање пројеката из области културе града Врања. Његов рад, његов труд и дело су заправо доказ да ово руководство и локална самоуправа зна да цени, поштује и негује културу и традицију пре свега, оно што и заправо Миле покушава да пренесе на папир и остави будућим генерацијама, јер знамо сви да је највеће богатство уствари књига”, истакла је градска већница Зорица Јовић.

Сам аутор Миле Костић Дубница каже да је на овој књизи радио готово 10 година: “Ово је моја девета књига по реду, иначе четврта књига што се тиче овог штива: пословице, изреке, изрази врањског краја. Ја сам сакупљао са живих устију казивача који су ми говорили. Ја сам бележио и трудио се да не изгубим њихову изворност.”

Миле Костић рођен је 15. априла 1951. године у Дубници где је и завршио основну школу. Столарски занат завршио је у Врању, а потом радио као мајстор у Гимназији “Бора Станковић” у Врању. Члан је неколико удружења, између осталог, Удружења књижевника Врања које је издало књигу “Ступни ву на ступку”.

Подели: