Антанасковић: Велики значај новоотворене Јединице интензивног лечења

Са отварањем новог Хируршког блока, Служба за анестезиологију са реаниматологијом врањског Здравственог центра добила је Јединицу интензивног лечења. Од коликог је она значаја за ову грану медицине говорио је у емисији „Удахни здраво“ начелник Службе прим. др Славче Антанасковић, који је том приликом истакао да је приоритет за наредну 2020. годину подизање квалитета рада на виши ниво, посебно у новоотвореној Јединици интензивног лечења.

Анестезиологија је, према речима прим. др Славчета Антанасковића, најагресивнија наука која тотално самосталном пацијенту одузима свест и дисање у случају опште анестезије, он је тада прикључен на апарат и преко мониторинга му се прате све виталне функције. За његов живот и целокупно здравствено стање и безбедност задужен је искључиво анестезиолог.

Анестезија није чаробни штапић за успављивање пацијената, она је нужно зло, не постоји идеалан лек јер сваки од њих има и своја нежељена дејства, нагласио је Антанасковић. Службу за анестезиологију са реаниматологијом врањског Здравственог центра чине 13 анестезиолога, два специјализанта и 18 медицинских сестара.

Подели: