И Врању сертификат за увођење и унапређење ГИС-а

Локалне самоуправе, њих 34 ће кроз 19 пројеката, подржаних средствима Европске уније у вредности од више од два милиона евра, увести и унапредити географске информационе системе и тако боље планирати развој и управљати ресурсима, унапредити услуге и процедуре за становништво и привреду.

-Говоримо о будућности кроз дигитализацију која је један од највећих изазова у смислу научних достигнућа, транспарентности, иновација, вештачке интелигенције, отворених података – рекао је шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Сем Фабрици у Нишу приликом уручивања сертификата о спровођењу пројеката представницима градова и општина.

-Пред нама је велики изазов и то је један од разлога зашто ГИС сада некоме делује апстрактно, али је он инструмент за управљање великом количином података. Други изазов је како да те податке искористимо за пројекте који су намењени грађанима, а који могу да се односе на планирање, катастар, саобраћај, туризам или заштиту животне средине – навео је Фабрици истичући континуитет подршке коју ЕУ пружа Србији. Преко развојног програма ЕУ ПРО, Европска унија ће подржати набавку софтвера и хардвера, и друге савремене рачунарске опреме која ће омогућити локалним самоуправама да на једном месту прикупљају, обрађују, и управљају просторним подацима.

Сертификат је, у име града Врања, примио шеф Службе за информационе технологије и комуникације Предраг Бранковић.

Шта је географски информациони систем ГИС?

ГИС је систем способан за интегрисање, складиштење, уређивање, анализу и приказ географских информација. Може се користити за научна истраживања, управљање ресурсима, имовинско управљање, планирање развоја, просторно планирање, картографију, али и за планирање инфраструктуре.

Подели: