Пољопривредници из Врања боравили у Мађарској и Пољској

Пољопривредници са територије града Врања боравили су у Мађарској и Пољској, где су посетили произвођаче воћа и сточарске фарме.

-Циљ ове студијске посете био је пре свега упознавање наших пољопривредних произвођача са новинама, достигнућима и искуствима пољопривредних произвођача у овим земљама. У Мађарској се углавном производи пшеница, кукуруз, јечам, кромпир и зоб. Пољопривредно земљиште простире се на 4,9 милиона хектара и остварују се одлични резултати. У Пољској се пољопривредом бави око 4 милиона становника и углавном имају мале поседе, од два до пет хектара, на којима постижу одличне приносе и зараду. Пољска је највећи европски извозник јабука и бобичастог воћа. Прошле године од извоза пољопривредно-прехрамбених производа зарадили су 27,5 милијарди евра – рекао је градски већник Небојша Стаменковић.

Такође, додао је да су током обиласка наишли на веома леп пријем и гостољубивост домаћина и били у прилици да се упознају са многобројним новинама, које би наши пољопривредни произвођачи могли да примене у сопственој производњи и сточарству. Студијску посету финансирао је Град Врање, а за ове намене из буџета је издвојено око 700.000 динара, пренео је Градски сајт.

Подели: