Светски дан борбе против сиде

Светски дан борбе против сиде обележава се 1. децембра. У Србији је од почетка године код 130 особа дијагностификована ХИВ инфекција, 41 особа је оболела од сиде, а 12 је умрло од последица те болести, показују подаци Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“, преноси РТС.

Овај дан се подржава подизањем свести становништва о ХИВ-у и сиди у свом окружењу, ношењем црвене трачице, затим тако што ћемо заштитити себе и тако што ћемо се тестирати. На овај дан се широм света организују едукације и предавања посебно за младе људе. Такође се апелује на све оне који су некада били у неком ризику да добију ХИВ ( незаштићен сексуални контакт, контакт оштећене коже са зараженом крвљу и са инфициране мајке на бебу ) да се одазову добровољном и поверљивом саветовању и тестирању јер не постоје ризичне групе, већ само ризично понашање.

Рано откривање ХИВ инфекције омогућава правовремено лечење на инфективним одељењима клиничких центара у Београду, Новом Саду, Нишу или Крагујевцу. Тест није заштита од ХИВ инфекције, али избегавање ризичног понашања јесте! Мислите о свом здрављу.

Подели: