Међународна конференција у Белгороду посвећена 800 година самосталности Српске православне цркве

У организацији Филијале Свеправославног друштва „Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски“ у Белгороду у Руској Федерацији, Митрополије белгородске и старооскољске, као и Белгородске Православне Духовне Семинарије, 9. децембра 2019. године, у свечаној сали Белгородске Православне Духовне Семинарије у Белгороду, одржана је Прва међународна конференција посвећена 800 година самосталности Српске Православе Цркве, под називом „Српска Црква: од Светог Саве до данас – Историја и садашњост.“

Модератор конференције био је Његово Високопреосвештенство Митрополит Белгородски и Старооскољски господин Јован. Почасни гости били су: Ректор Белгородског Државног Универзитета, доктор политичких наука, професор Полухин Олег Николајевић и ректор Државног Технолошког Универзитета, доктор економских наука, професор Глагољев Сергеј Николајевић.

Високопреосвећени Јован је у свом обраћању истакао важност оваквог сабрања посебно у наше време. Такође, митрополит Јован је прочитао и поздравно писмо Његове Светости Патријарха Српског Иринеја и пренео поздраве Епископа Моравичког Антонија, старешине подворја Српске Цркве у Москви. У даљем говору, владика се захвалио гостима и учесницима конференције на присуству, а посебну захвалност је изразио студенту семинарије, стипендисти Епархије врањске Ненаду Бојкову, на иницијативи и организацији оваквог догађаја.

Присутнима се обратио и руководилац белгородског одељења Свеправославног друштва „Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски“ и захвалио се гостима и присутнима и изразио наду да ће овакви скупови постати традиционални. Свој рад на тему „Улога Универзитета Русије и Србије у процесу јачања словенског јединстава“ представио је ректор белгородског Државног Универзитета, Олег Николајевић.

На конференцији су наступили и директор Института за српски језик и комуникацију, доктор економских наука и велики пријатељ Епархије врањске и Србије уопште, Викторија Николајевна Рјапухина и Немања Вукчевић који је говорио на тему религиозности мећу српском омладином.

О мисионарском раду, у периоду од 1. септембра до 31. октобра, говорио је јереј Андреј Коровин, студент Белгородске Семинарије.

Извор: Епархија врањска

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Подели: