Такмичење “Птице моје хранилице”

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије по први пут организује такмичење у зимском храњењу птица, које ће трајати симболично док календарски траје и зима, до 23. марта 2020. године. У такмичење се могу укључити сви који желе да помогну птицама да преброде овај тежак и хладан период, у било ком тренутку током наредних 13 недеља.

Да би се учествовало у такмичењу, потребно је поставити једноставну хранилицу за птице, прихрањивати и посматрати птице, те бележити своја запажања и податке о броју и врстама птица које посећују хранилицу. Учесници и учеснице могу бити сви који најмање једном у току трајања такмичења пошаљу извештај са подацима са своје хранилице путем PRIJAVNOG FORMULARA i ONLAJN IZVEŠTAJA .

Захваљујући апликацији “Птице на длану” која се бесплатно може преузети и инсталирати на Android i iOS  мобилним уређајима, на једноставан начин, свако може идентификовати птице које долазе на хранилицу.

Kатегорије такмичења у којима се може остварити победа и награде су: хранилица са највећим бројем избројаних јединки осваја преносиву дрвену хранилицу на постољу; хранилица са највише различитих врста птица добија Црвену књигу фауне Србије – Птице. Посебна категорија је избор за најлепшу фотографију са хранилице, а награда је солитер за врапце.Детаљне информације о учешћу, правилима такмичења и корисне савете можете наћи OVDE .

Због чега хранимо птице?

Зимски период је најкритичније време за многе птице, пре свега због недостатка хране у природи. Широм света, сваке зиме, љубитељи природе прихрањују птице и тако им повећавају шансе да успешно преброде хладне дане и ноћи. Храњење птица пружа прилику за посматрање различитих врста и њиховог понашања из непосредне близине и одличан је начин да се остане у контакту са природом у урбаним срединама.

Kоје птице хранимо током зиме?

Неке од врста које радо посећују хранилице у нашим вртовима и парковима су: велика и плава сеница, пољски и врабац покућар, зеба, северна зеба, зелентарка, чешљугар, батокљун, бргљез, црвендаћ, чворак, кос, дрозд боровњак, сојка, гугутка, сврака, сива врана и многе друге. Различите врсте птица имају различите навике, станишта у којима се најчешће срећу и омиљену храну, тако да ће избор хране и место храњења утицати на врсте које ће се на хранилицама појављивати.

Чиме хранити птице?

Већина птица певачица се у зимском периоду храни плодовима и семенкама различитих биљака. Храна која им се тада нуди треба да буде богата калоријама и лака за варење. Сунцокрет је најподеснији за већину врста птица, као што су сенице, зебе и врапци. Kикирики, ораси, просо, сирак, ломљена пшеница, кукуруз и друго семење представља такође добар избор, који ће задовољити потребе многих врста. Не препоручује се храњење птица старим хлебом, јер хлеб код птица изазива компликације у варењу, а ређе и угињавање. Многе птице ће на хранилице бити привучене јабукама, сланином или посебним „коалачима“ за птице, који представљају смеше семења и масти (лоја).

Link sa detaljnim pravilima takmičenja: http://pticesrbije.rs/2019/12/21/ptice-moje-hranilice/

Link za PRIJAVNI FORMULAR

Link za ONLAJN IZVEŠTAJ

Link za aplikaciju PTICE NA DLANU

Извор и фотографија: Друштво за заштиту и проучавање птица Србије

Подели:

Пратите нас и на друштвеној мрежи Фејсбук