Данас је Јовањдан

Српска православна црква и њени верници данас славе Светог Јована Крститеља, празник посвећен светитељу и пророку који је крстио Исуса Христа на реци Јордан. Свети Јован je једна од најпопуларнијих слава у Србији по броју свечара и налази се на трећем месту, одмах иза Светог Николе и Светог Арханђелa Михаила.

Свети Јован се назива Крститељем зато што је у реци Јордан крстио Исуса Христа. Зато у нашем народу постоји обичај да се људи на Јовањдан братиме и куме, јер се Јован сматра узором карактера и поштења. Јованов отац је био јудејски свештеник Захарија, од племена Арона. Према хришћанском предању, Јован је рођен пола године пре Исуса Христа. Он је многе хришћане крстио у реци Јордан, што доказује да је он постојао као историјска личност.

Предање каже да је Јован крстио и оне који су се покајали што одмах нису веровали у хришћанство. Његова десна рука, она којом је захватио воду из Јордана када је крстио Исуса Христа, и даље је у власништву Српске православне цркве, а чува се у манастиру Пресвете Богородице на Цетињу. Верници, било православци или католици, врло често дају Јованово име својој деци. Православци славе крсну славу Светог Јована, а католици обично славе имендан. И на територирији града Врања данас велики број породица обележава овај веома поштовани православни празник.

Подели: