Европска недеља превенције рака грлића материце од 20. до 26. јануара

Четрнаеста Европска недеља превенције рака грлића материце ове године обележава се од 20. до 26. јануара под слоганом „РАНО ОТКРИВАЊЕ МОЖЕ СПРЕЧИТИ РАК ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ”.

Према подацима Регистра за рак Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, у просеку се у Србији сваке године региструје више од 1.214 новооболелих жена од карцинома грлића материце. Просечна стандардизована стопа инциденције од цервикалног карцинома износи 21,4 на 100.000 жена. Од карцинома грлића материце сваке године умре 470 жена и просечна стандардизована стопа морталитета износи 6,9 на 100.000 жена свих узраста. Карцином грлића се чешће јавља у узрасту од 35. године, али највише узрасноспецифичне стопе оболевања су у узрасту од 50 до 59. године. У случају умирања регистроване стопе морталитета пропорционално расту почев од 45. године и највише су у најстаријем узрасту, 75 и више година.

У Здравственом центру Врање, на нивоу одговарајућих служби у Дому здравља у координацији са Центром за пружање превентивних здравствених услуга са Поливалентном патронажом у овом периоду биће интензивиране пре свега примарне здравствено превентивне и промотивне активности са циљем скретања пажње на једну од најпревентабилнијих малигних болести и у исто време најчешће полно преносиву болест карцином грлића материце од кога би оболевање, а самим тим и умирање могло да се смањи за чак 80% уз добро организован програм скрининга који има за циљ откривање болести у што ранијој фази уз помоћ једноставних, лако доступних и ефикасних превентивних метода.

– Позивамо све жене да стално мисле на своје репродуктивно здравље, а да само један дан у години одаберу за одлазак код изабраног гинеколога како би урадиле превентивни гинеколошки преглед у оквиру кога ће бити довољан „Минут за сигурност“ за узимање бриса са грлића материце односно ПАП-а тест уз помоћ кога је могуће благовремено открити атипичне промене на грлићу материце које уколико се не открију на време и не уклоне могу прерасти у карцином грлића материце.

Како у основи ове болести лежи инфекција ХПВ(Хуманим папилома вирусом) која се преноси директним контактом са кожом и слузокожом најчешће сексуалним путем и представља једну од најчешћих сексуално преносивих инфекција најефикаснији приступ би била примарна превенција која подразумева мере ради спречавање контакта са самим вирусом (здравствена едукација и вакцинација – поручују из Центра за превенцију.

Поводом Европске недеље превенције рака грлића материце данас је у просторијама Центра за превенцију са поливалентном патронажом за здравствене раднике и сараднике организован стручни састанак и трибина на тему „Превенција карцинома грлића материце“ уз подршку и учешће партнерских организација: ЗЗЈЗ, Црвеног крста Врање, Медицинске школе и здравствених радника.

У четвртак 23.јануара у просторијама Гимназије “Бора Станковић“ са почетком у 12:30 часова за ученике и наставно особље предавање др Драгана Пешића и трибинa на тему „Заштита репродуктивног здравља и превенција карцинома грлића материце”. Младима ће бити скренута посебна пажња да их у периоду пубертета и адолесценције вребају многе опасности за настанак поремећаја репродуктивног здравља, и да само један сексуални однос па макар то био и први без заштите може за последицу да има или нежељену трудноћу или полно-преносиве болести. Свима ће бити подељен здравствено-едукативни материјал у вези здравих стилова живота и превенције малигних болести (скрининга) са посебним акцентом на превенцију карцинома грлића материце.

Подели: