Традиционална Светосавска недеља од 21. до 27. јануара

Јубиларну 30. „Светосавску недељу“ традиционалну просветну, културну и духовну манифестацију у уторак 21. јануара, у Позоришту ,,Бора Станковић’’ отвориће градоначелник др Слободан Миленковић, а присутнима ће се обратити и његово преосвештенство епископ врањски Пахомије.

Истог дана, биће отворена изложба под називом „Kултурно и духовно благо Манастира Свети Прохор Пчињски“, посвећена 950. годишњици изградње манастира Прохор Пчињски.

За среду 22. јануар, предвиђено је предавање проф. др Маје Анђелковић на тему „Студенички типик“, у згради позоришта са почетком у 13 часова, док ће у 18 сати премијерно бити изведена представа „Принц се неће вратити“, врањског театра. Истог дана у 19:30, биће одржано и књижевно вече Драгана Великића, на коме ће бити представљен роман „Адреса“.

У оквиру програма намењеног ђацима, гостоваће писци за децу Гордана Влајић, Виолета Јовић, Жикица Димитријевић и Стеван Милошевић.

У Позоришту „Бора Станковић“, у четвртак 23. јануара у 20 сати, биће одржан целовечерњи концерт Данице Kрстић.

Дан касније, у петак 24. јануара, у Дому војске, у 12 часова биће одиграна представа Предшколске установе „Наше дете“ под називом „Путује без пута и пут се за њим рађа“.

У 19 часова у сали Дома војске на програму је представа ученика ОШ „Предраг Девеџић“ из Врањске Бање и полазника Регионалног центра за таленте „Светосавски пут“, а након тога и концерт Музичке школе.

У Галерији Народног универзитета, 25. јануара у подне, планирано је отварање изложбе ликовних радова ученика врањских школа. Сат касније, у Позоришту, биће одржан програм „Ученици Светом Сави у част“ и промовисан лист „Срећни Дани“. Такође, биће уручене награде најбољим учесницима на конкурсима поводом „Светосавске недеље“.

Истог дана, у 20 часова, у Позоришту концерт ће одржати оперска дива Јадранка Јовановић. Већ по традицији Духовна академија Епархије врањске на програму је у недељу 26. јануара у 19 часова у Позоришту „Бора Станковић“, а беседу ће држати епископ врањски Пахомије.

На Савиндан, 27. јануара у присуству чланова Одбора у Храму Свете Тројице, биће обављено резање славског колача Одбора и образовних институција.

Прослава у школама ће почети у 11, а у 20 часова биће приређен Светосавски бал, на коме ће најбољим појединцима и колективима бити уручене награде „Свети Сава“.

Извор: Градски сајт

1_15318_Program_Svetosavske_nedelje_2020.

Подели: