Традиционални марш до Осатице „Стазама ослободилаца Врања из 1878. године“

У оквиру обележавања 31. јануара, Дана града одржан је традиционални марш до Осатице под називом „Стазама ослободилаца Врања из 1878. године“.

Градоначелник др Слободан Миленковић рекао је да на овом месту одајемо почаст ослободиоцима Врања, славним херојима, који су се борили за слободу, независност и идентитет српског југа.

-На овом војничком гробљу, вечној кући поноситих и родољубивих ратника чувамо и преносимо завештање мира млађим нараштајима. Њима остављамо сећања на поносит бој за отаџбину и величину речи слобода, којом су командовани незаустављиви јуриши. Немогуће је пронаћи праве речи како би описали значај ове судбоносне битке, током које су српски војници полагали животе на олтар отаџбине. Њихово поступање у незамисливо тешким условима вођено је пре свега срцем, пре него оружјем. Захваљујући њима, ми данас позвани смо да уживамо у благодетима слободног живота. Датуми попут овог, прилика су да нашим ослободиоцима још једном одамо почаст.

Да у тишини мира, гласно узвикнемо – хвала! Да покажемо да нам је стало, да смо захвални нараштаји који поштују вредности завештане животима предака. Навикли смо да се боримо и гинемо за слободу. Наш труд мора бити усмерен на пут очувања мира. То нам је аманет ратника из прошлог времена, то је наша обавеза. Нека је вечна слава и хвала славним ослободиоцима Врања – истакао је у свом обраћању Миленковић.

Потом су, крај спомен обележја, положени венци и цвеће и служен парастос херојима.

Извор: Градски сајт

Подели: