На Светосавској академији промовисан електронски шематизам Православне епархије врањске

У позоришту „Бора Станковић“ у Врању, у оквиру Светосавске недеље, одржана је Светосавска академија на којој је промовисан електронски шематизам цркава и манастира Епархије врањске који је рађен више од једне деценије. Приказано је седам манастира и 18 цркава кроз богат историјат и галерију слика, које представљају својеврсну ризницу и благо нашег краја.

Црква је увек ишла у корак са временом мада јој се често неоправдано дају атрибути да је конзервативна. Епархија врањска је показала супротно – да може да се сачува све што је остало од предака а да се истовремно буде саврремен и у духу времена у коме живимо и радимо – чуло се између осталог на Светосавској академији коју су обогатиле својим појањем сестре манастира “Свети Стефан” из Горњег Жапског. Пре приказа шематизма пригодном беседом обратио се епископ врањски гоподин Пахомије.

Химну Светом Сави отпевала је Сара Стојановић из музичке школе “Стеван Мокрањац”. Светосавској академији присуствовали су и градоначелник др Слободан Миленковић, градска већница Зорица Јовић, председник Скупштине др Дејан Тричковић и бројне званице.

Подели: