Награђени најбољи на ликовном конкурсу ШАФ-а

Јавна установа Школа анимираног филма из Врања расписала је наградни Ликовни конкурс на тему „Зимске чаролије“ у децембру 2019. године. Плакат конкурса као и обавештење о конкурсу дистрибуирано је основним школама са територије града Врања. Пропозиције, рок за пријаву и остале информације о организатору конкурса биле су саставни део документа који је послат школама. Конкурс је медијски праћен од стране локалних медија.

Ученици супријављивали своје радове у две категорије и то деца од првог до четвртог и деца од петог до осмог разреда. Основна идеја конкурса је била подстакнути децу да се баве креативним стваралаштвом које је веома битно за њих у ери нових медија и то у теми која им дозвољава велику слободу. На конкурсу је пристигло 206 радова у првој категорији, деца до четвртог разреда, и 48 у категорији од петог до осмог разреда. Школе су се одазвале и мотивисале своје наставно особље да учествују на конкурсу.

-Ми, као организатори, задовољни смо бројем приспелих радова из више разлога. Ово је први конкурс у организацији ШАФ-а и већ сада можемо да урадимо евалуацију која ће нам помоћи у будућим акцијама овог типа. Расписивањe конкурса је предходило новогодишњем и божићном распусту када школе нису радиле. Када су и почеле са радом, полугође се приводило крају а деца и наставно особље су били заузети поправљањем оцена, тестовима и осталим свакодневним обавезама. Радећи са овом популацијом деце и младих више деценија и пратећи развој како индивидуални тако и на нивоу генерација општи утисак је веома позитиван. Тема «Зимске чаролије» је и одабрана како би се што више олакшало потенцијалним учесницима. Тако општа тема даје пуну слободу и у идеји и у реализацији кроз различите технике. Било је много интересантних радова, експерименталних (коришћење пиринча, вате, туфера), тродимензионалних решења, стрипова, радова у оловци, темпери и акварелу, колажа… Деца су се потрудила као и родитељи, учитељи и наставници. Нови медији су потпуно потиснули класичне форме уметности и јако је тешко мотивисати децу која већину свог времена проводe «на мрежи» и која живе и изражавају се у дигиталном свету. Сви ми који се бавимо децом и младима али и друштво у целини морамо да их што више мотивишемо да се баве ручним радом, да буду креативни и активни. Овај конкурс нам мало враћа наду и жељу да истрајемо у тој нашој мисији.
Посао комисије за оцењивање радова није био лак. Водили смо рачуна о узрасту учесника, њиховим могућностима, посвећености, детаљима, композицији, техници рада и осталим сегментима једног ликовног дела. Задовољни смо општим утиском свих радова а наравно да су се шест награђених цртежа издвојила од осталих. Овим путем желимо да честитамо свим награђеним ученицима а онима којима је овог пута “измакла” награда желимо да не одустану и да наставе да цртају, боје и стварају – поручују из врањског ШАФ-а.

Награђени ученици су:

У категорији од првог до четвртог разреда: Прва награда Сара Арсић трећи разред ОШ „Бранисалв Нушић“ Ратаје, Русце, друга награда Талија Марковић други разред ОШ „Вук Караџић“, трећа награда Јована Витковић четврти разред ОШ „Радоје Домановић“ Врање.

У категорији од петог до осмог разреда: прва награда Анастасија Арсић шести разред ОШ „Предраг Девеџић“ Врањска Бања, друга награда Нађа Стојановић пети разред ОШ „Вук Караџић“ Врање и трећа награда Александра Радуловић осми разред ОШ „Предраг Девеџић“ Врањска Бања.

Комисија је радила у саставу: Снежана Трајковић, Горица Антић и Нела Ћурчија.

Подели: