Пронађена нова врста птице – жутокљуни морски гњурац

У недељу 25. јануара на Дунаву код Баноштора, у близини парка природе Бегечка јама пронађена је нова врста птице за фауну Србије. Истраживачи Друштва за заштиту и проучавање птица Србије су током зимског пописа птица водених станишта са брода Дијана у власништву ЈП „Војводинашуме“ пронашли и снимили једног жутокљуног морског гњурца (Gavia adamsii).

У последњих 200 година, колико се прате дивље птице на подручју Србије, поуздано су забележене и документоване 362 врсте, показују подаци Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

-Број истраживача и љубитеља птица код нас последњих година видно се повећава, те стога долазе и резултати. Иако су наше птице релативно добро истражене пронађено је 10 нових врста птица за подручје Србије у последњих пет година – но то није лак задатак. Жеља сваког посматрача птица је да пронађе нешто несвакидашње и ново, али је потребно много среће и проведеног времена у природи да се то догоди и забележи – каже Марко Шћибан, руководилац зимског пописа птица водених станишта.

Жутокљуни морски гњурци гнезде се у далеким тундрама северне Азије и Северне Америке. Целокупна светска популација броји између 11.000 – 21.000 одраслих јединки, што ову врсту сврстава у малобројне и ретке. У зимском периоду задржавају се у приобаљу северних мора, а изузетно ретко појављују се на копненим водама у Европи. Овај ретки гост са севера је и угрожена врста чија популација значајно опада због нелегалног лова и криволова.

Извор и фото: Друштво за заштиту и проучавање птица Србије

Подели:

Пратите нас и на друштвеној мрежи Фејсбук